dinsdag 28 februari 2012

eerste uitstap naar Cape Town + eerste lange dag stage

Dit weekend hadden we gelukkig wel tijd om eens naar Cape Town zelf te gaan. Ja, we weten het, we zijn toch al in Cape Town?  Dat dachten wij ook, maar het is zoals je in Lissewege ook in Brugge bent… niet echt dus. We hebben zaterdagmorgen om 10u samen met Neeltje en Anne de trein genomen naar Kaapstad. De treinrit duurde ongeveer een kwartiertje, maar net zoals in België komen de treinen hier niet op tijd. Het staat wel onmiddellijk aangeduid. Op de digitale borden in het station staat het officiële vertrektijdstip aangeduid met daar onmiddellijk naast het werkelijke vertrektijdstip. Misschien kan België daar nog iets van leren.


In Kaapstad zelf zijn we naar het National Art Museum gegaan. Online hadden we gelezen dat er ook werken waren van enkele Vlaamse, Nederlandse, Duitse, Britse en Franse kunstenaars, maar die hebben we toch niet gezien. Daarom was het museum op zich niet minder het bezoeken waard. Zo waren er verschillende ruimten voorzien voor het werk van Barbara Tyrell en Peter Clarcke. Allebei de moeite waard om te zien.


Na de middag wilden we nog even naar Waterfront maar kwamen tot inzien dat we te weinig tijd zouden hebben om er echt te genieten van het uitzicht en de vele winkeltjes en andere toeristische attracties voordat we afgesproken hadden met de andere meiden om iets te gaan eten. We zijn dan maar rustig teruggekeerd naar de hostel. 1 iets waren we echter even vergeten: er was die avond een belangrijke rugbymatch in het stadium dicht bij de school. Op de trein zaten dus zeer veel supporters en ook het veld tussen de school en de hostel was omgetoverd tot camping. Het stond opnieuw vol auto’s (deze week gelukkig niet met ronkende motoren) met tussen de auto’s verschillende braais (barbecues). We hebben zelf een groepje gezien met een frigobox van Jupiler!

’s Avonds zijn we uit eten geweest in Cape Town op Greenmarket en besefte we dat we die middag net Sander en Floris mislopen hadden. We hadden gebeld, maar omdat we de stad nog niet zo goed kenden, dachten we dat we ver uit elkaar waren, maar eigenlijk waren we maar twee straten van elkaar verwijderd. Volgende keer beter!

Zondag was rustdag. We deden het allemaal wat rustiger aan. Wel werken voor school, maar ook genieten van het weer, even babbeltje slaan met de andere meisjes die ook in de hostel waren gebleven om te werken voor school, …

Gisteren hadden we eindelijk ook eens een drukkere dag qua stageuren.  Samen hebben we 9 uren stage gegeven. De routine begint wat te komen. Ons druk maken over de werking van het smartboard zit er niet meer bij. Ofwel werkt het ofwel niet, maar als het niet werkt, proberen we ons gewoon te redden met wat we hebben. De leerlingen zien ons hier graag komen. Ze zijn super-enthousiast en echt nieuwsgierig naar wat we te vertellen hebben. Gelukkig worden onze lessen hierdoor niet verstoord. Ze werken goed mee en luisteren aandachtig. Als we wat tijd over hebben op het einde van de les, dan laten we hen hun vragen stellen over België of vragen we om tips wat we zeker zouden moeten doen in Zuid-Afrika.

Vandaag zijn we dus zoals aangekondigd opnieuw op uitstap geweest voor het vak toerisme met mevrouw Van Tonder. Deze keer zijn we vertrokken met een kleinere groep richting Kirstenbosch botanical garden: een prachtig park met alle inheemse plantensoorten. Een aanraden voor iedereen die naar Kaapstad komt. De gewone paardenbloemen, viooltjes, dennen of berken kom je daar niet tegen. Wel veel andere prachtige planten. Het was wel jammer dat de zomer hier al wat op zijn einde loopt waardoor veel bloemen uitgebloeid waren. Toch spraken de vele hoekjes in de tuin vaak tot de verbeelding. De leerlingen waren uitgelaten, maar hebben zich toch goed gedragen.  Matthew, een van de leerlingen, was jarig. Een verjaardagscake kon dus niet ontbreken op zo’n speciale dag. Een grote chocoladetaart werd meegesleurd op onze tocht. Gelukkig kon de taart tijdens de wandeling in het park even rusten in de koelkast van het informatiecentrum. Na de lange wandeling hebben we in een hoekje net naast het informatiecentrum kunnen genieten van de heerlijke chocoladetaart!







Terug op school aangekomen waren we doodmoe. Als we mochten kiezen hadden we waarschijnlijk even een dutje gedaan. Toch zijn we nog even op school gebleven om opnieuw afspraken te maken voor de lessen morgen. Plannen is hier vaak moeilijk. Intussen zijn we dat gewoon. We proberen wat vooruit voor te bereiden en proberen dan later concreet af te spreken met de leerkrachten in de hoop dat we dan al het juiste wat hebben voorbereid.

donderdag 23 februari 2012

op uitstap met de 11th grade


Wat een zalige dagje! Onze eerste uitstap met de 11th grade! Zoals al eerder vermeld waren we uitgenodigd door mevrouw Van Tonder om mee te gaan op uitstap voor het vak toerisme. De leerlingen zijn hier zeer gedisciplineerd, maar op een uitstap gaat alles er toch veel losser aan toe. Het is helemaal anders dan bij ons. Wij hadden de neiging om de groep samen te houden en te controleren of iedereen er is, maar hier gaat het losser: “Ze volgen wel”.

De eerste verrassing was de verplaatsing. Ze hadden ons verteld dat we ons met een bus zouden verplaatsen. Deze ‘bus’ bleek uit twee kleine busjes te bestaan die je hier overal door het verkeer ziet slalommen. Oké, geen probleem. Wij namen de verantwoordelijkheid voor de leerlingen in de ene bus en de twee andere leerkrachten voor het andere busje. Een saai busrit, zoals het in België vaak is, was het zeker niet. Nog voordat we het schoolterrein hadden verlaten, werd een cd opgelegd en de volume goed opengedraaid. De sfeer zat er onmiddellijk in.
Aangekomen bij Houtbay kregen we even de tijd om rond te neuzen op het marktje voordat we op de boot moesten stappen om naar de zeehonden te varen. Terwijl we nog aangemeerd waren konden we reeds op sommige boeien slapende zeehonden zien. De boottocht naar het eiland toe was een hele beleving. Er waren veel golven die nu en dan voorzichtjes onze gezichten nat maakten (op zich geen onaangenaam gevoel in de stralende zon). Op het eiland zelf waren enorm veel zeehonden. Ook in het water tussen de boot en het eiland waren er veel zeehonden die even van het koele water aan het genieten waren.



Terug aan land kregen we nog een uitleg over de verschillende vistechnieken die er gebruikt werden en kregen we een korte rondleiding in een schaaldierenfabriek.
Daarna kregen we een snelle hap in een eetplaatsje (vergelijkbaar met een frietkot, waar de vleesjes vervangen zijn door visgerechtjes) vlakbij.

In de namiddag bezochten we nog ‘World of Birds’ waar we niet enkel ongeveer alle volgelsoorten konden bewonderen maar waar veel verschillend apen aanwezig waren (en daarmee bedoelen we niet sommige leerlingen die mee waren). Het bijzondere aan dit park was dat je op veel plaatsen gewoon in de kooien van de dieren kon lopen. Zo was er een kooi waar we tussen de doodskopaapjes konden lopen (en zij op ons), maar ook veel kooien waar je tussen de watervogels, papegaaisoorten en uilen kon lopen. Toch een speciale ervaring om vlak onder zo’n grote, rustige uil te lopen. We konden ze makkelijk aanraken, maar hebben toch gekozen om dit niet te doen.

Mevrouw van Tonder nodigde ons onmiddellijk ook uit om volgende week mee te gaan op uitstap met de 9th grade. We kijken er nu al naar uit!

woensdag 22 februari 2012

Onze vuurdoop zit er op!

De eerste lessen zijn intussen gegeven. We waren zenuwachtiger dan in België voor onze eerste les. Benieuwd of we wel genoeg ons Engels zouden beheersen en niet door de extra zenuwen plots onze woordenschat vergaten. Maar alles is goed verlopen. Hier en daar wel eens een woordje waar we niet op konden komen of waar we ons wat verspraken, maar niet meer dan we in een Nederlandstalige les zouden doen.

We dachten om hier goed gebruik te kunnen maken van de smartboards, maar dit staat hier toch nog meer in zijn kinderschoenen dan we dachten. We gingen er van uit omdat er smartboards waren dat ook de computers en andere technologie goed op punt stond, maar dat is helemaal niet. Gisteren probeerden we PowerPoint te openen, maar zijn we er niet in geslaagd. Ook een filmpje van youtube laten afspelen in de les, ging niet zo vlot. Het internet is hier niet zoals in België. Er is maar één provider, dus er is geen concurrentie, dus moet ik jullie waarschijnlijk niets vertellen over de kwaliteit van het internet.

De ICT-verantwoordelijke (a.k.a the computerguy) van de school hebben we intussen goed leren kennen. Om de haverklap hebben we hem de laatste dagen lastiggevallen. Onze laptop aansluiten op het smartboard was namelijk niet zo simpel als we eerst dachten. Maar nadat we twee maal een uitgebreide uitleg gehad hebben, begint het nu wat te lukken. Ook op onze computers met het internet verbinden is hier een hele opgave. In het begin leek het simpel, tot we terug in de hostel waren en we daar dan niet meer konden surfen. Intussen hebben we de juiste manier aangeleerd, enorm omslachtig (IP-adressen intikken enzo), maar het lukt.


Omdat we nog niet zo heel veel lessen wiskunde en aardrijkskunde hebben kunnen bemachtigen en we onze tijd hier toch ten volle willen benuttigen, hebben we besloten om wat lessen Afrikaans te volgen. Gisteren hebben we dus ook onze eerst les Afrikaans in de 8th grade gekregen. Er was onmiddellijk toets! We hadden natuurlijk het boekje niet gelezen die je nodig had voor de toets, maar gelukkig mochten we samenwerken met onze buren die het wel gelezen hadden. Samen hebben we een fantastische toets afgelegd, want wij verstonden goed de vragen (geschreven Afrikaans is zeer herkenbaar) en onze buren konden dan de vragen goed antwoorden. Om jullie een voorbeeldje te geven van de geschreven Afrikaanse taal, hebben we een foto genomen van een cartoon die aan de muur hangt is mevrouw Van As haar klas.

Gisterenavond hebben we onze eerste Afrikaanse braai gehad. Laura, een van de andere twee Belgische meisjes die in de hostel verblijven, was gisteren jarig. De braai (bij ons beter gekend als barbecue) was typisch Afrikaans. De braai was om half zeven aangestoken, maar het vlees werd er pas om half tien opgelegd. Intussen hadden we al allemaal de groentjes en pastasalade opgegeten en hadden we dus niet echt veel honger meer. Toch was het een zeer gezellige avond.


We zijn op school ook uitgenodigd om een uitstap te begeleiden morgen. We gaan de zeehonden, world of birds (waar we ook apen te zien zullen krijgen) en prachtige vissen bezoeken. We kijken enorm uit naar deze eerste uitstap. Hopelijk verloopt alles goed en kunnen we jullie later veel foto’s tonen van wat we gezien hebben.

zaterdag 18 februari 2012

baie geniet!


Donderdag en vrijdag waren nog twee dagen van observatie en het leren kennen van de school. Sommige lessen waren zeer interessant en konden we ook tips voor in onze lessen oppikken, andere lessen deden onze tenen krullen.  We ontdekten leuke en minder leuke elementen. Zo zijn er bijna in alle klassen smartboards aanwezig, maar is er niet altijd een computer aanwezig waardoor het smartboard bijvoorbeeld niet bruikbaar is.

Donderdagavond konden de leerlingen van de 8th grade een vertegenwoordiger kiezen om hun belangen te verdedigen in de school. Er waren 25 kandidaten. Allen hadden een korte speech voorbereid om hun jaar te overtuigen om voor hen te kiezen. De ene speech was al wat formeler dan de andere, maar alle leerlingen hebben het fantastisch gedaan! Wie de winnaar geworden is, zijn we nog niet te weten gekomen.

Vrijdag was er ook een klein marktje in de school. De oudere leerlingen hadden verschillende kraampjes voorzien waar je iets kon kopen. Zo waren er felroze cupcakes, koele frisdranken, chips, DJ-stand en de gekende boerenworst. Deze laatste moesten we zeker proeven zeiden verschillende leerkrachten. Dus hebben we dat dan natuurlijk ook gedaan. Een echte aanrader!

’s Avonds was er ook het Valentijnsbal. Valentijn is hier een groot event, dus een bal kon niet ontbreken. Wij waren wel benieuwd hoe ook dit zou verlopen. Enkel leerlingen van de school waren toegelaten. Zowel leerlingen van de 8th grade als leerlingen van de 12th grade waren er aanwezig. De onderdirecteur had ons verteld dat het eigenlijk een gewone fuif was en dat iedereen gewone kleren droeg, maar dit was toch niet echt zo.  De meisjes hadden hun mooiste kleedjes uit de kast gehaald en hun hoogste hakken (die dan ook snel aan de kant werden gezet) aangedaan. Iedereen was uitgelaten. Ook de drie leerkrachten die alle touwtjes in handen hielden.  We grijpen ook deze momenten om even met de leerkrachten te praten. Zo hebben we al van verschillende leerkrachten te horen gekregen dat ze familie in Nederland hebben of dat ze al eens de Belgische steden bezocht hebben. Ze zijn allemaal vol lof over onze sprookjesachtige architectuur.
Op de fuif hebben we ook een hele tijd staan praten met een van de leerkrachten Afrikaans. De school is Engelstalig, maar zoals wij als tweede taal frans krijgen, krijgen ze hier Afrikaans. Ze zou indien het in ons lessenrooster past, graag eens hebben dat we langskomen in haar lessen zodat de leerlingen ook eens het Vlaams leren kennen. Dit willen wij uiteraard met veel plezier doen. We hebben afgesproken om eenmaal we wat regelmaat hebben, we zullen afspreken om een langs te gaan. De Afrikaanse taal boeit ons wel enorm. We horen en zien het overal. Het is goed verstaanbaar, maar het zelf spreken lijkt ons nog niet zo makkelijk. Daarom zouden we ook graag eens een paar lessen bijwonen om ons de taal wat meer eigen te maken.  Voor de leerkracht was dit geen probleem. Het wordt nu dus zoeken wanneer we dit allemaal kunnen inpassen met de andere verplichtingen. Komende weken zullen we nog regelmatig mogen puzzelen met de uren.
Ook verschillende leerlingen kwamen ons verwelkomen tijden het Valentijnsbal. Eentje bleef wat langer met ons en de leerkracht Afrikaans babbelen en hij wenste ons op het einde van het gesprek 'baie geniet!'. Dit klein zinnetje blijft wel bij ons hangen en zullen we zeker proberen te doen!

Vrijdag hebben we ook enkele onderwerpen voor de lessen van volgende week kunnen bemachtigen. Zo zullen we in wiskunde les mogen geven over transformaties in het vlak en de rekenregels van machten. In aardrijkskunde leren we de 8th grade werken met breedtecirkels, lengtelijnen en coördinaten. We hebben dus al een hoop werk om dit weekend te verzetten.

Om het weekend goed in te zetten, spreken we met de andere meiden in de hostel af om ’s avonds nog een stapje in Cape Town te zetten. De zoon van de huisbaas, Jakie, had in de loop van de week al voorgesteld om ons eventueel te begeleiden.  We verdeelden ons over twee taxi’s zodat de we ook de prijs, die op zich al mee viel, konden delen. Sowieso is het hier aangeraden om niet alleen de taxi te nemen. Na 5 min kwamen we aan bij ‘Bolivian’ en proefden de Zuid-Afrikaanse wijnen en bier. Nadat we alle spanningen van de week achter ons hadden kunnen laten door de opzwepende muziek, keerden we opnieuw met de taxi terug naar de hostel.

Eindelijk is het weekend. Eindelijk tijd om uit te slapen (tijdens weekdagen moeten we ontbijten om 7u) en zo weer op krachten te komen na de vermoeiende vliegreis. Maar helaas was ons dit niet echt gegund. Er stond namelijk een autotuningevenement gepland op het sportplein die onze hostel scheidt van de school. Om 9u knalde er al luide muziek uit de boxen en voor de rest van de dag konden we genieten van ronkende motoren.  Half uitgeslapen en met veel lawaai op de achtergrond proberen we ons toch te concentreren op de vele oefeningen wiskunde, maar echt vlotten in dit warme weer doet het niet. Hopelijk kunnen we morgen meer werk verzetten.

Annelies en Bie

woensdag 15 februari 2012

aankomst in Zuid-Afrika

Eindelijk! Na maanden uitkijken, een drukke examenperiode en stageperiode zijn we eindelijk aangekomen in Kaapstad, Zuid-Afrika. Na een lastige lange vlucht, met weinig slaap en een koude airco in de nek landen we in Zuid-Afrika. Nu kan het avontuur beginnen!

Wat onwennig lopen we de aankomsthal binnen van de luchthaven van Kaapstad. Daar stond Mr Ehrenreich, de directeur van de Groote Schuur High School, ons al op te wachten. We konden met hem mee in de auto naar onze slaapplaats voor de komende drie maanden. Een rit die normaal een kwartiertje in beslag zou moeten nemen, vroeg nu bijna een uur van onze tijd. Het verkeer zat overal vast. De lange rit had natuurlijk ook zijn voordelen. We hadden de tijd om onze eerste vragen af te vuren op de directeur. Ook om de omgeving te bewonderen kregen we alle tijd. Wat ons in die omgeving wat tegenviel was dat de tafelberg omgeven was door een sluier wolken, maar daar zou snel verandering inkomen.

Na aankomst bij de hostel vlakbij de school leerden we onmiddellijk twee Nederlandse meisjes kennen die hier ook verblijven. Er bleken er zelf meer te zijn. De hostel bestaat uit een jongens- en een meisjesafdeling. In deze meisjesafdeling zijn er momenteel nog zeven Nederlandse studenten en twee Belgische studenten en vier leerlingen uit de high school. Opnieuw een hoop mensen waar we dan meer praktische vragen op kunnen afvuren.

De directeur had ons verteld dat deze eerste dag in Kaapstad diende om ons te settelen, de tweede dag stond de kennismaking met de school op het menu.

Deze tweede dag hebben we dus intussen ook achter de rug. Het was deze morgen wat vroeg opstaan, beiden met wat pijn in de keel (door slaaptekort en mogelijks de airco op het vliegtuig), naar het ontbijt, het voetbalveld oversteken en de school binnenlopen. De directeur kondigde ons aan in de mededelingen die hij elke ochtend met de leerkrachten doorneemt. We kregen zelf applaus. We leerden snel enkele leerkrachten kennen en konden de eerste drie lesuren van de dag de lessen van Mr du Toit meevolgen. We waren zeer blij met de ontdekking van het smartboard in de klas van Mr du Toit. Deze zullen we zeker kunnen gebruiken in de komende lessen aardrijkskunde.

Het lesuur net voor en na de middag konden we volgen bij Mr Geldenhuys. Deze lessen wiskunde spitsten we onze oren. De verschillende wiskundige termen in het Engels zijn toch niet steeds zo eenvoudig. het zal een hele uitdaging worden om die vlot onder de knie te krijgen, maar waar een wil is, is een weg!

We zijn deze eerste dag op school ook overrompeld met allerlei andere informatie. Het was wat veel om deze allemaal zo snel te verwerken, maar daar hebben we deze avond genoeg tijd voor genomen. Maar deze informatie-overload heeft ons wel erg vermoeid, bovendien moeten we morgen opnieuw fris zijn om met alle informatie die we reeds ontvangen hebben concrete afspraken te maken om onze stage op maandag te beginnen. We houden jullie op de hoogte!

Groetjes,

Annelies en Bie